Johanne Vatle er stolt forfatter av den nye Momme-boka:
Momme og Hoppy.
Nytt tilskudd til Momme-teamet.
Denne høsten kommer logoped Johanne Vatle inn som nytt tilskudd til Momme-teamet. Vi tok en prat med henne i forkant av lanseringen av den nye boken; Momme og Hoppy, som hun har skrevet for oss. Her er temaet stamming, og vi var nysgjerrige på hva som gjør at hun brenner for nettopp dette temaet.
Johanne er en 33 år gammel logoped og småbarnsmamma fra Bergen! Hun har jobbet som logoped siden 2017, og har på denne tiden fått litt erfaring fra sykehus, litt fra PPT, men mest av alt spesialisert seg inn mot barn i barnehagealder. Hun snakker ivrig om hvor godt hun trives i jobben, og muligheten hun har fått til å fordype seg innen mange temaer, deriblant stamming, uttalevansker, leppe,-kjeve,-ganespalte mm. Utenom dette har hun det siste året hatt noen sideprosjekter via Info Vest Forlag. Våren 2024 kom boken Alle Med Tips, og nå er hun aktuell med Momme og Hoppy!
Hva gjorde at du ville skrive en bok innenfor Momme universet, og hvordan har opplevelsen vært?
Jeg har i mitt arbeid savnet en barnebok om stamming. Jeg har undersøkt og har ikke funnet noen som har en tilnærming direkte rettet mot barn, i form av fortelling. Dette var bakgrunnen for at jeg begynte å skrive min egen fortelling. Jeg var så heldig å komme i kontakt med Sturla og Bodil, våren 2023 som da nylig hadde skapt Momme-karakteren. For meg representerer Momme en nysgjerrighet som ikke er dømmende, men vennlig, undrende og positiv, og det er nettopp slik jeg har opplevd samspillet med skaperne av Momme også! De har tatt imot min idé med åpne armer, og sammen har vi laget rom for Hoppy- karakteren. Å skrive en bok om stamming i Momme-universet har vært en kreativ og spennende prosess, som jeg har elsket!
Hvorfor er stamming et viktig tema å ta opp med barn?
Jeg har selv vokst opp med en søster som har stammet, og som fortsatt stammer. Det å erfare at et menneske ikke får kommunisert det en ønsker, eller å «bli stående fast» har vært en del av min oppvekst. Men selv om dette var normalt for meg, betyr det ikke at jeg visste så mye om hva stamming var og hvordan jeg som samtalepartner skulle opptre. Det var mange misforståelser, og ofte et ønske om å hjelpe fra min side, hvor jeg endte opp med å fullføre setningene hennes. I dag vet jeg at dette ikke var det hun ønsket. Bakgrunnen for Momme og Hoppy- boken er derfor å skape et rom hvor en snakker om stamming med barn, og ikke minst hvor voksne får en større innsikt i temaet. Ufarliggjøring er et viktig ord for meg, og det handler om at vi må tørre å snakke om tema som vi kanskje syns er vanskelige. Mange er redd for at taleflytbruddene vil øke, dersom en snakker høyt om det. Slik er det ikke. Jeg håper at Momme og Hoppy kan være en bok som løfter opp temaet stamming på en god, undrende og kreativ måte. Jeg håper boken kan være viktig for de barna som selv stammer, men også viktig og lærerik for de som har en venn, kusine, sønn eller et barnebarn som stammer.
Johanne forteller engasjert om barndommen med en søster som stammer, og hvorfor dette temaet er så viktig å opplyse barn om.
Hva er de 5 viktigste tingene å huske på når man skal jobbe med barn og stamming?
1. Det er viktig å huske på at alle barn er forskjellige, og barna som stammer har sin egne opplevelse av det å stamme. Vær opptatt av å bli kjent med personen; hva liker de, hvem er de… Vær mer opptatt av hva barnet sier, enn hvordan de sier det.
2. Ufarliggjøre. Jeg er opptatt av å skape et rom hvor en kan prate om det å stamme, eller å «hoppe på ordene» med barna. Å skape et trygt rom, hvor en også kan øve seg på å stamme med vilje er viktig!
3. Gi tid. Som samfunn er vi generelt ofte mer opptatt av å snakke enn å lytte. I arbeidet med barn som stammer er det særlig viktig å gi tid. Tid til å tenke, tid til å respondere og tid til å fullføre det en skal si.
4. Å jobbe med miljøet rundt barna er særlig viktig når en jobber med barn som stammer. Familie, venner og ansatte i barnehagen bør med fordel få en økt forståelse for hva stamming er, og hvordan det er for det enkelte barnet.
5. Ikke vent til barnet har begynt på skolen før du tar kontakt med en logoped!
Momme og Hoppy er ute denne høsten,
på Info Vest Forlag
Og til slutt kan du si noe om hvorfor nettopp boken om Momme og Hoppy er et nyttig verktøy når man skal snakke med barn om stamming.
Jeg tror at boken om Momme og Hoppy kan være et viktig verktøy når en skal snakke med barn om stamming, fordi tilnærmingen appellerer godt til barn i barnehagealder og tidlig skolealder. Momme er som tidligere nevnt en nysgjerrig karakter som stiller de spørsmålene som barn gjerne lurer på. Hvorfor er det sånn, gjør det vondt osv. Jeg har også valgt å skildre Hoppy som en selvsikker fyr, som stammer. I lignende barnebøker fra utlandet, presenteres ofte den som stammer som en forsiktig person, hvor handlingen ofte dreier seg om å overkomme en vanskelig presentasjon på skolen eller lignende. som møter på en hindring i form av en presentasjon på skolen eller lignende. Jeg ønsket å prøve noe helt annet i denne boken, og heller presentere Hoppy som en karakter som er stolt av stammingen sin og som kan være et forbilde for barn som stammer! Hoppy sier selv at han har lært seg at hans ord er verdt å vente på, og det håper jeg at barna som leser denne boken også vil tenke i etterkant.
Boken Momme og Hoppy slippes høsten 2024, og kan forhåndsbestilles her: https://www.infovestforlag.no/products/mommes-verden